Categories
tips

Tips klädkoder – att bära frack

Att vara formellt och “korrekt” klädd är vid vissa tillfällen obligatoriskt. Ett klassiskt exempel på klädsel vid sådana tillfällen är fracken.

Här tänkte vi gå igenom några av frackens viktigaste karaktärsdrag för dig som känner osäkerhet. Att bära frack har nämligen grund i synnerligen konventionella regler och etikett.

Frackens delar & knyta fluga

Frackens delar är frackrock, frackbyxa, pikéskjorta, väst, vit fluga, manschettknappar, ficknäsduk och två bröstknappar. Dessutom vilket är valfritt, ett par ärmhållare och hängslen. Vill man knyta sin fluga, bör det övas i god tid innan fracken ska tas på.

Det tarvar en hel del övning för att få till en snygg knut, men då är risken stor att den vita flugan har blivit grå av smuts. Det är med andra ord en komplicerad konst att knyta en fluga korrekt; antingen tar du hjälp av ett proffs eller så över du själv många gånger om!

När man ska bära fluga, till frack (vit), till smoking (svart) eller till kostym (valfri färg), så är det helt i sin ordning att köpa en fuskfluga.

Annars är det bara att öva på knutarna! Det finns idag en rad pedagogiska beskrivningar på nätet hur du knyter fluga och vi föreslår att du googlar!

Inuti och utanpå fracken

Inuti kavajen finns två knappar med ett band. Detta är ett transportband som är knäppt när fracken hänger på galgen, det bandet ska inte bäras. Frackrockens slag kan även vara av sammet. I vissa akademiska kretsar ses sammetskragen som en markering av viss tillhörighet.

Frackbyxan har sidenrevärer, precis som smokingbyxan. De skräddarsydda eller mer exklusiva frackbyxorna kan vara försedda med dubbla revärer på sidorna. Dubbla revärer kan dock inte användas till din smoking. Däremot är både enkel och dubbel revär korrekt till en frack.

Vit näsduk ska synas i bröstfickan, inga andra färger är korrekta. Flugan eller rosetten ska vara vit. Skjortan är vit med stärkt krage och stärkt bröst. Knapparna är enkla och vita eller av pärlemor eller guld. Ett bra knep är, om det saknas skjortknappar,köp guldfärgade metallklämmor (änglaben) som försluter tjocka kuvert, de passar precis.

Alltid vit väst!

Västen är alltid vit, den vita färgen symboliserar fest. Förr bar en man svart väst vid begrävning eller vid disputation dagtid. Men detta är borta nu, utom i vissa herrsällskap utan damer, som en loge, där kan man alltjämt bära svart väst. Västens längd ska nå en till 2 cm nedanför frackrockens midjeskärning. Midjeband, som vid smoking, ska absolut inte bäras till frack.

På västen, i halsen och runt midjan finns det justerbara band. Bandet runt halsen justerar västens längd. Strumporna ska var svarta och tunna, skorna ska också vara svarta. De ska ha en låg klack och eventuellt vara lackskor.