Categories
tips

Tips för cocktailparty

Cocktailparty är en umgängesform, som brukar pågå under sen eftermiddag eller tidig kväll.

Där serveras cocktails och andra drinkar med tilltugg i form av snacks, snittar och sandwiches. Själva begreppet cocktail kommer från en mycket gammal sed att en gäst ska infinna sig fem minuter före den angivna tiden (idag, enligt “modern etikett” gäller upp till 15 minuter efter utsatt tid), för att då göra entré i salongen.

Cocktailen lär ha uppfunnits i London där man behövde hitta på ett tidsfördriv för de gäster som väntade i tamburen.

Drinken cocktail (som är engelska för “tuppstjärt”) blev den kreativa lösningen: en drink av olika slags spritsorter, kyld och ordentligt blandad, serverad i ett glas med fot (här har vi alltså upphovet till analogin med tuppens sätt att stå på ett ben.)

En prestigelös förfest!

Cocktailpartyt av idag är snarast namnet på en förfest, eller en fest där gästerna är på väg till eller från något annat. En lämplig tid för en sådan bjudning är mellan klockan 17.00 och 18.00, gästerna kan komma på väg från jobbet eller på väg till en annan fest. Gästen behöver alltså inte passa tiden, som ju krävdes i den gamla engelska traditionen. Partyt varar ungefar två timmar och handlar om mingel med tilltugg och dryck.

Ingen klädkod och lättsam mingelstämning är cocktailpartyts melodi

Det har väl redan framgått att det inte finns någon klädkod för ett cocktailparty, eftersom gästerna kan vara klädda för annan fest eller i de kläder man haft på jobbet. Partyt har numera utvecklats till en fest istället för en middagsbjudning, där gästerna umgås under lättsamma former med mingel, plockmat utan bordsplacering eller krav på att sitta ned.

Drycken är festens stjärna

Fokus ligger på drycken (glöm inte alkoholfria alternativ) och inte på maten. Det som serveras är snittar, plockmat av enklare sort, chips, nötter, salta pinnar eller liknande. Vill man att gästerna efter utsatt klockslag ska stanna och äta middag med värdparet kan man även på inbjudan ange det. Om några tillfrågade gäster tackat ja till detta, kan värdparet efter två timmar servera en köttgryta, en pyttipanna eller annan stadigare, men lättlagad mat. Allt under opretentiösa former.

Läs även mer om Tips inflyttningsfest
Dax för fest? Hitta rätt festvåning eller festlokal Stockholm