Categories
tips

Tips för kräftskivan

Kräftorna och kräftskivan är en mycket traditionsbunden och gammal sedvänja. Historien visar att det var munkar som startade kräftätandet vid klostrets fasteperioder

I slutet av 1500-talet började emellertid överklassen, adeln och de rika i samhället att anamma seden, men det var fortfarande högst märklig och icke-närvarande för “vanligt folk”. Idag är kräftskivan något av det mest svenska som finns och en tradition som kommande generationer säkerligen kommer fortsätta föra vidare.

Inte minst eftersom kräftan är en underbar kulinarisk delikatess, snapsen är god och välgörande, och tillfället till sång och dans är många.

Här följer vidare flera råd och tips från oss på Festvåning Stockholm vad gäller vet och etikett för en lyckad kräftskiva.

Inbjudan – gör det enkelt!

En inbjudan till kräftskiva kan vara informell, värdparet kan utan problem använda telefon, fax, mejl eller vad som passar bäst. Inbjudan via telefon kan vara lite vanskligt, oavsett vilken fest det handlar om, då gästerna (och värd!) lättare kommer ihåg datum om det finns ett skriftligt meddelande att sätta på kylskåpsdörren.

Klädkod = fritt, avslappnat och bekvämt

Klädkoden på en kräftskiva är fri, men finare vardagsklädsel är passande. Det kan vara skjorta, chinos eller till och med jeans för män, om kalaset hålls utomhus. Men varken kavaj eller slips behövs. För kvinnan kan det betyda byxa med bekväm kavaj eller topp, sommarkjol eller klänning är ett annat alternativ Avslappnat och bekvämt är ledorden när det dukas upp till kräftskiva.

Kräftorna kan serveras som förrätt

På en kräftskiva kan gästerna inbjudas att betala en slant för att vara med på festen. Råvarorna kan vara dyra, därför är knytkalas eller en subskriberad fest ett utmärkt alternativ. Planera gärna med kräftorna som förrätt: samtliga gäster kanske inte äter kräftor och några bra alternativ kan då vara räkor eller kronärtskocka. Båda rätterna är pilliga att äta och tar tid, gästerna kan annars få svårt att hålla jämna steg med varandra när de äter. Som huvudrätt kan värdparet exempelvis servera en omelett, eftersom huvudrätten bör vara lätt och enkel.

Dukning

Festen förbereds med dukning på pappersdukar, gärna också papperstallrikar och servetter av papper. Bordsplacering kan ske som vid andra fester, man placerar gästerna så de får så trevligt som möjligt. Bestick som behövs är kräftknivar och skaldjurstänger. Saknar värdparet kräftknivar går det bra att lägga fram teskedar, men berätta då för gästerna att teskeden finns där för att rensa kräftans klor med skaftet. Några nötknäckare kan också vara bra, kräftklor kan vara svårknäckta. En kräftskiva utan hattar och haklappar är ingen fullständig fest, det är nästan ett måste på kräftkalas. Lyktor kulörta färger är fina utanför huset eller dörren, och sedan sätter man extra färg på dukningen med kräftsolar över bordet.

Tips! Placera en liten skål vid varje tallrik, fyll skålarna med ljummet vatten och några citronskivor – gör underverk för gästernas kräftkladdiga fingrar! Servetter och våtservetter med citrondoft är också ett välkommet inslag.

Snaps och sång

Sångerna till kräftorna är ytterligare ett paradnöje vid varje kräftskiva värd namnet. Det är ju vanligt att vi nordbor sjunger brännvinets lov och kräftskivan för anses vara ett synnerligen klassiskt tillfälle för denna prisan. Finns det duktiga sångare och musikanter bland gästerna är det en god idé att förbereda dessa på att ta ton under kalaset. Öl och snaps är dryckerna som gäller, vin undviks eftersom det inte passar med snaps. Snapsen kan en ambitiös värd krydda på egen hand, det ger extra karaktär och personlighet åt festen.

Sörpla!

När kräftorna serveras så kan ni glömma allt vad “normal” bordsetikett vill säga; det hör till med att sörpla, suga, smaska och spilla. Dessutom är det ett av få tillfällen på fester då det är helt okej att äta med fingrarna.

Läs mer om hur du hittar en bra festvåning eller festlokal till din kräftskiva
Tips för inflyttningsfest
Tunghäfta? Inga problem, här levererar vi på festvåning Stockholm tips för att hålla tal
Tips för dig som ska boka julbord i Stockholm