Categories
tips

Konsten att Mingla på rätt sätt under festen!

Minglandet påminner i formen om hur gästerna förr samlades innan de gick till bords.

Minglandet vid en fest eller annat dylikt tillfälle är en stor möjlighet att knyta nya kontakter, inte enbart privat utan även affärsmässigt, då det sker mer strategiskt och planerat.Vad det än gäller för gemensamma intressen, kan man förbereda sig och utöka sitt nätverk.

Tillfälle att knyta kontakter!

Minglet går ut på att under kort tid knyta många kontakter, detta till skillnad från konversationen som ofta är ett längre samtal med en person.

Minglandet kan bli väl så givande ändå, särskilt om man förbereder sig och bestämmer sig för vad man vill ha ut av det. Deltagarna behöver inte ta varandra i hand, det kan bli ett onödigt avbrott för en grupp som står och samtalar att behöva handhälsa och presentera sig. Det är bättre att känna sig för om det verkar okej att man själv ansluter till samtalet.

9 steg till att bli en proffsminglare

  • 1. Försök skaffa en deltagarlista i förväg. Fundera utifrån deltagarlistan på vilken ämnen som kan fungera för att knyta kontakter.
  • 2. Besök lokalen i förväg, då ser man hur man kan placera sig klokt.
  • 3. Kom i god tid och “bo in dig” i omgivningen, en placering innanför dörren innebär att de nyanlända är de som hälsar.
  • 4. Välj en grupp att samtala med som tenderar att dra dina blickar till sig på ett sympatiskt sätt.
  • 5. Är ni flera som ska gå tillsammans, samla vännerna eller kollegerna och lägg upp strategin för kvällens mingel. Har man ett nätverk på plats, tala i förväg med dem som ingår i det, och be dem presentera dig för den eller dem du vill knyta kontakt med.
  • 6. Buffén är en bra utgångspunkt att sätta igång samtal på, maten engagerar alltid och man kan medan man äter passa på att se ut överm och kartlägga lokalen.
  • 7. Lyssna på samtalen och våga ta del och bli engagerad i det gruppen talar om.
  • 8. Rörelse i rummet är bra, anslut dig till okända grupper, avstå från dem du redan känner.
  • 9. Klädvalet kan göra det lättare att knyta kontakter, men det är givetvis inget som avgör. Den gäst som går på mingel iklädd något verkligen extravagant kommer säkerligen att få en hel del frågor, men riskerar även att stöta bort de som annars hade varit intresserade. Låt därför klädvalet spegla din strategi med minglet på festen.

2 no nos vid mingel

# 1. Låt bli mobiltelefonen, eller annat som distraherar den stämning som arrangörerna ansträngt sig för.
# 2. Alkohol är inget bra knep för att våga mingla. Drick med måtta.

Några fler tips, råd och rön:
Ska du hålla tal på festen? Läs vår guide för att hålla tal
Lär dig mer om fest och samtal
Tips på Cateringfirma