Handledarutbildning för körkort – en guide till övningskörning

Låt oss ta det från början. Du bor i Stockholm. Du ska börja övningsköra med någon du känner. Så var börjar man? Här följer en guide till hur du kommer igång med ansökningar och bokar handledarutbildning i Stockholm.

handledarkurs-ovningskor

För en komplett guide till detta slags handledarkurs, gå hit. Här kan du både läsa på om alla regler, vad kursen innehåller, få svar på vanliga frågor och, inte minst, boka kursen flera dar i veckan.

Tillstånd

För att få övningsköra privat krävs först ett körkortstillstånd (för eleven), och ett handledartillstånd (för handledaren.)

Ansökan om handledartillstånd

Ansökan om handledartillstånd skickas till Transportstyrelsen. Blanketterna beställer du här på www.korkortsportalen.se. Vill du av någon anledning ha snabbare handläggning, rekommenderar vi att du använder e-tjänsten och ansöker om handledartillstånd här. Observera också att avgiften för detta tillstånd måste vara betala innan ansökningen prövas.

Krav på handledaren

  • Handledaren ska ha fyllt 24 år och ha körkort för det fordon som övningsköras.
  • Handledaren ska ha haft körkort i minst fem år under de senaste tio åren.
  • Handledare får inte haft körkort med särskilda villkor om alkohollås de senaste tre åren.
  • Körkortet får inte ha varit återkallat i mer än tre månader under de senaste tre åren.

Info om kursen – innehåll och giltighet

Under handledarkursen tar utbildaren upp viktiga moment i övningskörningen. Här diskuteras bland annat handledarens ansvar, trafikregler och “knepiga” situationer, trafiksäkerhet, hur man lägger upp övningskörningen på ett bra sätt, körekonomi, “grön bilkörning” och mycket annat.

Tanken är att förbereda både eleven och handledaren, och skapa goda förutsättningar för säkra, effektiva körningar.

En sak som brukar nämnas i sammanhanget är att handledaren alltid är personligt ansvarig för övningskörningen – det är han eller hon som har körkort.

Kursen är giltig i 5 år. Om man av någon anledning behöver övningsköra privat efter denna tid, behöver man alltså göra om kursen. Lägsta tillåten ålder för att gå handledarkursen är 15 år och 9 månader.