Categories
tips

5 tips för en lyckad inbjudan!

Okej. Låt såg att du har bestämt dig för att fixa ihop en fest. Du vet vilket datum festen ska hållas, du vet vilka du vill bjuda.

Du har fixat din festlokal eller var någonstans nu du ska fira tillfället. Och nu vill du bara göra slag i sak och skicka iväg inbjudan.

Här följer 5 tips för en lyckad inbjudan:

sc-inbjudning

 • 1. Tydlighet ( = undvik missförstånd)
  Var väldigt tydlig med vad det är för slags tillfälle som din inbjudan gäller. Om det gäller din födelsedag eller ett annat sorts firande – tala om det! Det är taskigt att låta folk sväva i ovisshet, och det är ofint att inte ge dem tilfälle att förbereda sig inför festligheterna. Som gäst känns det ofta viktigt att “passa in” i sällskapet. Om alla kommer med födelsedagspresent så känns det förstås snopet om vissa gäster inte fått någon info om att det gällde en bemärkelsedag.
 • 2. Berätta om temat (såvida det finns något).
  Har du en speciell tanke med din kväll? Ett speciellt festtema? Vill du att alla ska sjunga karaoke eller spela guitarhero? Är avsikten med festen att alla ska stå på borden och dansa hela natten? Var tydlig med det här redan in din inbjudan, så att de som avskyr ditt tema har chans att tacka nej redan innan de traumatiseras. Och tvärtom kan de som älskar ditt tema få chans att tagga upp ordentligt!
 • 3. Ta med all viktig info!
  Glöm inte viktig info! Tänker du ta av folk skorna, inta drinken på en blåsig balkong eller inleda med dart i trädgården? Kommunicera detta så kan gästerna ta med sig varma tröjor och yllestrumpor vid behov. Klädkod bör anges då det underlättar för gästen. Välj en klädkod som är förståelig, vem vet vad sommarfin eller avslappnad klädsel är för något? Vid val av klädkod, välj en nivå som gör att gästerna inte behöver gå och hyra eller köpa nya kläder. Det ska inte kosta extra för en gäst att ekipera sig, då har en del av poängen redan försvunnit med den gästfrihet man den inbjudna personen åt.
 • 4. Använd ett medium som alla behärskar
  När du bjuder in finns det idag massor av alternativ för att skicka iväg din inbjudan. E-post, snigelpost, sms, mejl, fax; du gör såklart precis som du vill men tänk på att alla inte är lika tekniskt behåvade (eller obegåvade) som du är. En skriftlig inbjudan som dimper ner i personens brevlåda att fortfarande det bästa sättet att kommunicera med alla.
 • 5. Var tydlig med hur gästerna skickar svaret på din inbjudan
  Skriv vart gästerna ska skicka svaret. Ett svar ska skickas på det vis som angivits i inbjudan. En angiven adress besvaras med brev, finns det tekfonnummer kan du ringa och en mejladress ger dig möjlighet att mejla.

Modern vett och etikett

 • Vid inbjudan till mer eller mindre spontan vardagsträff, vänträff eller grannbjudning kan ett besök, telefonsamtal, mejl, fax eller SMS mycket väl användas.
 • Idag struntar många i regeln att inte bjuda in den ena i ett par. Därmed är det också i sin ordning att komma ensam.
 • Inbjudningskort som skrivs med dator och skrivare bör skickas i ett förseglat kuvert, med porto. Brevets rationella stil kompenseras då av att avsändaren ansträngt sig för just denna gäst med kuvertet och portot.
 • Står det ett jämnt klockslag på inbjudan betyder det att gästen kan komma upp till 15 minuter efter angiven tidpunkt. Detta ger värdparet möjlighet att ta emot gästerna vartefter de anländer.

Tips på Bröllopslokal
Boka Catering