Categories
tips

Cox Stockholm – vår nya cityguide

Hej, vi ville bara nämna att vi lanserat en nu hemsida, Coxstockholm.se Här kan du få bättre koll på kultur, mat, restauranger, aktiviteter, utbildningar, kurser och annat som gör livet värt att leva. Är bara att surfa in och kolla runt.

Categories
Uncategorized

Jul, fest och marknader i Stockholm

Ja, vare sig man vill det eller inte så närmar sig årets största fest med stormsteg.

Och nej, vi åsyftar inte att Bingolotto fyller 21 år eller att Zlatan släppt en app. Vi tänker helt på den gamla hederliga julen och hur den snart kommer att smycka Stockholm med ljus, julklappshets, kyla, stress och glädje – för att nämna några av ingredienserna.

julikungsan

Dax för julmarknad
För dig som är sugen på att shoppa lite i jul och skapa feststämning så rekommenderar vi att du tar svänger förbi någon av Stockholm alla julmarknader.

Julmarknaden i Kungsträdgården kör igång redan den 19 november och på Sergels Torg den 25:e.

För dig som är sugen på att boka julbord (vilket är minst sagt hög tid nu…) så rekommenderar vi en titt på vår lista över 10 julbord i Stockholm.

Categories
tips

Tips klädkoder – att bära frack

Att vara formellt och “korrekt” klädd är vid vissa tillfällen obligatoriskt. Ett klassiskt exempel på klädsel vid sådana tillfällen är fracken.

Här tänkte vi gå igenom några av frackens viktigaste karaktärsdrag för dig som känner osäkerhet. Att bära frack har nämligen grund i synnerligen konventionella regler och etikett.

Frackens delar & knyta fluga

Frackens delar är frackrock, frackbyxa, pikéskjorta, väst, vit fluga, manschettknappar, ficknäsduk och två bröstknappar. Dessutom vilket är valfritt, ett par ärmhållare och hängslen. Vill man knyta sin fluga, bör det övas i god tid innan fracken ska tas på.

Det tarvar en hel del övning för att få till en snygg knut, men då är risken stor att den vita flugan har blivit grå av smuts. Det är med andra ord en komplicerad konst att knyta en fluga korrekt; antingen tar du hjälp av ett proffs eller så över du själv många gånger om!

När man ska bära fluga, till frack (vit), till smoking (svart) eller till kostym (valfri färg), så är det helt i sin ordning att köpa en fuskfluga.

Annars är det bara att öva på knutarna! Det finns idag en rad pedagogiska beskrivningar på nätet hur du knyter fluga och vi föreslår att du googlar!

Inuti och utanpå fracken

Inuti kavajen finns två knappar med ett band. Detta är ett transportband som är knäppt när fracken hänger på galgen, det bandet ska inte bäras. Frackrockens slag kan även vara av sammet. I vissa akademiska kretsar ses sammetskragen som en markering av viss tillhörighet.

Frackbyxan har sidenrevärer, precis som smokingbyxan. De skräddarsydda eller mer exklusiva frackbyxorna kan vara försedda med dubbla revärer på sidorna. Dubbla revärer kan dock inte användas till din smoking. Däremot är både enkel och dubbel revär korrekt till en frack.

Vit näsduk ska synas i bröstfickan, inga andra färger är korrekta. Flugan eller rosetten ska vara vit. Skjortan är vit med stärkt krage och stärkt bröst. Knapparna är enkla och vita eller av pärlemor eller guld. Ett bra knep är, om det saknas skjortknappar,köp guldfärgade metallklämmor (änglaben) som försluter tjocka kuvert, de passar precis.

Alltid vit väst!

Västen är alltid vit, den vita färgen symboliserar fest. Förr bar en man svart väst vid begrävning eller vid disputation dagtid. Men detta är borta nu, utom i vissa herrsällskap utan damer, som en loge, där kan man alltjämt bära svart väst. Västens längd ska nå en till 2 cm nedanför frackrockens midjeskärning. Midjeband, som vid smoking, ska absolut inte bäras till frack.

På västen, i halsen och runt midjan finns det justerbara band. Bandet runt halsen justerar västens längd. Strumporna ska var svarta och tunna, skorna ska också vara svarta. De ska ha en låg klack och eventuellt vara lackskor.

Categories
tips

Tips för bordsplacering på festen

Vår tradition i Sverige att placera paren skilda åt runt börden är fortfarande det som gäller.

bordssallskapSyftet med denna vana är att paret efter det att festen slutat, ska kunna berätta intressanta saker för varandra. Börja alltid med att planera placeringen i god tid, kommer många gäster så skriv namnlappar och lägg ett pussel på ett bord. Lappar med klister på baksidan är ett bra knep, sätt upp dem på en dörr och flytta om vartefter anmälningarna kommer in.

Lägg ner mycket arbete på detta, ändra gärna om du upptäcker en svaghet: en tyst person kan till exempel behöva piggas upp av en mer pratglad. Två gäster som inte dansar kan med fördel placeras ihop. En person kan behöva sitta nära honnörsbordet för att höra.

Gäster bör placeras utifrån rangordning, ålder, förhållandet till värdparet. Trots att detta kan kännas föråldrat är det många som även idag förväntar sig denna ordning. I vissa sammanhang kan det givetvis vara av större betydelse, till exempel vid bröllop och mer formella tillställningar. Men i allmänhet placerar man idag gästerna på en fest mer utifrån hur de passar ihop och vem de inte placerats vid tidigare.

Hedersgäster placeras fortfarande centralt och nära värdparet.

De kan exempelvis vara gäster ni bjuder för första gången, det kan vara chefen eller den äldsta närvarande släktingen. Just när det gäller gäster som är på besök för första gången kan man visa extra artighet genom att värdinnan har mannen till bordet och värden den tar det andra parets dam till bordet.

Vid bordsplacering delas gifta par. Ibland önskar de visserligen uttryckligen sitta tillsammans men det förtar, enligt många festarrangörer, själva tanken med bordsplacering. Även en placering som att sätta paren vid samma bord, men med fyra fem par blandade är en mindre god idé. Syftet är ju att träffa nya människor och då är det betydligtroligare att dela på paren.

7 Riktlinjer och tips för bordsplacering (enligt modern etikett)

 • 1. Gäster med små barn som klarar att äta själva får det ofta mycket trevligare (både barnen och föräldrarna) om barnen får ett eget bord. Alternativt placerar ni barnen
  vid en bordsände och låter dem sitta med föräldrarna i närheten.
 • 2. En utländsk gäst på besök får alltid en “finare” placering.
 • 3. Placeringsbricka är en bricka som finns uppställd där gästerna anländer, gärna en bricka per bord för 12-18 gäster
 • 4. Placeringskorten på bordet är bäst om de skrivs på vitt papper utan ramar, använd gärna svart text. De blir synliga och är lätta att använda som orientering. Lägg placeringskortet på det högsta glaset vid dukning, då syns det.
 • 5. Låt placeringskortet ligga kvar på bordet fram till desserten. Matsedeln placeras lämpligen på tallriken mitt framför gästen och kan gärna ligga kvar framme på bordet under måltiden. Vill en gäst ta med sig matsedeln hem, görs det samtidigt som man stoppar på sig placeringskortet.
 • 6. Korten ska läggas på exakt samma sätt vid alla kuvert. Hur korten ska se ut kan variera, det kan vara allt från en kyckling vid påsk till tomtar vid jul. Vid högtider som disputation, konfirmation, dop ska placeringskorten inte ha dekorationer, de ska vara blanka och enkla. Undantaget är bröllop, som kan ha ett monogram för brudparet. Begravningskort är blanka och kan ibland vara försedda med en kant som markerar sorg.
 • 7. Färgen på korten kan du variera mellan dam och herre. Även honnörsbordet kan fa placeringskort med en egen färg. Undvik att skriva smeknamn eller skämtsamheter. Om din fest är av det mer skämtsamma slaget kan du givetvis busa lite med namnen på korten.
Fler tips inför festligheter?
Tips kräftskiva
Tips cocktailparty
Tips hålla tal
Tips för Kick Off
Boka Catering
Categories
tips

Tips för kräftskivan

Kräftorna och kräftskivan är en mycket traditionsbunden och gammal sedvänja. Historien visar att det var munkar som startade kräftätandet vid klostrets fasteperioder

I slutet av 1500-talet började emellertid överklassen, adeln och de rika i samhället att anamma seden, men det var fortfarande högst märklig och icke-närvarande för “vanligt folk”. Idag är kräftskivan något av det mest svenska som finns och en tradition som kommande generationer säkerligen kommer fortsätta föra vidare.

Inte minst eftersom kräftan är en underbar kulinarisk delikatess, snapsen är god och välgörande, och tillfället till sång och dans är många.

Här följer vidare flera råd och tips från oss på Festvåning Stockholm vad gäller vet och etikett för en lyckad kräftskiva.

Inbjudan – gör det enkelt!

En inbjudan till kräftskiva kan vara informell, värdparet kan utan problem använda telefon, fax, mejl eller vad som passar bäst. Inbjudan via telefon kan vara lite vanskligt, oavsett vilken fest det handlar om, då gästerna (och värd!) lättare kommer ihåg datum om det finns ett skriftligt meddelande att sätta på kylskåpsdörren.

Klädkod = fritt, avslappnat och bekvämt

Klädkoden på en kräftskiva är fri, men finare vardagsklädsel är passande. Det kan vara skjorta, chinos eller till och med jeans för män, om kalaset hålls utomhus. Men varken kavaj eller slips behövs. För kvinnan kan det betyda byxa med bekväm kavaj eller topp, sommarkjol eller klänning är ett annat alternativ Avslappnat och bekvämt är ledorden när det dukas upp till kräftskiva.

Kräftorna kan serveras som förrätt

På en kräftskiva kan gästerna inbjudas att betala en slant för att vara med på festen. Råvarorna kan vara dyra, därför är knytkalas eller en subskriberad fest ett utmärkt alternativ. Planera gärna med kräftorna som förrätt: samtliga gäster kanske inte äter kräftor och några bra alternativ kan då vara räkor eller kronärtskocka. Båda rätterna är pilliga att äta och tar tid, gästerna kan annars få svårt att hålla jämna steg med varandra när de äter. Som huvudrätt kan värdparet exempelvis servera en omelett, eftersom huvudrätten bör vara lätt och enkel.

Dukning

Festen förbereds med dukning på pappersdukar, gärna också papperstallrikar och servetter av papper. Bordsplacering kan ske som vid andra fester, man placerar gästerna så de får så trevligt som möjligt. Bestick som behövs är kräftknivar och skaldjurstänger. Saknar värdparet kräftknivar går det bra att lägga fram teskedar, men berätta då för gästerna att teskeden finns där för att rensa kräftans klor med skaftet. Några nötknäckare kan också vara bra, kräftklor kan vara svårknäckta. En kräftskiva utan hattar och haklappar är ingen fullständig fest, det är nästan ett måste på kräftkalas. Lyktor kulörta färger är fina utanför huset eller dörren, och sedan sätter man extra färg på dukningen med kräftsolar över bordet.

Tips! Placera en liten skål vid varje tallrik, fyll skålarna med ljummet vatten och några citronskivor – gör underverk för gästernas kräftkladdiga fingrar! Servetter och våtservetter med citrondoft är också ett välkommet inslag.

Snaps och sång

Sångerna till kräftorna är ytterligare ett paradnöje vid varje kräftskiva värd namnet. Det är ju vanligt att vi nordbor sjunger brännvinets lov och kräftskivan för anses vara ett synnerligen klassiskt tillfälle för denna prisan. Finns det duktiga sångare och musikanter bland gästerna är det en god idé att förbereda dessa på att ta ton under kalaset. Öl och snaps är dryckerna som gäller, vin undviks eftersom det inte passar med snaps. Snapsen kan en ambitiös värd krydda på egen hand, det ger extra karaktär och personlighet åt festen.

Sörpla!

När kräftorna serveras så kan ni glömma allt vad “normal” bordsetikett vill säga; det hör till med att sörpla, suga, smaska och spilla. Dessutom är det ett av få tillfällen på fester då det är helt okej att äta med fingrarna.

Läs mer om hur du hittar en bra festvåning eller festlokal till din kräftskiva
Tips för inflyttningsfest
Tunghäfta? Inga problem, här levererar vi på festvåning Stockholm tips för att hålla tal
Tips för dig som ska boka julbord i Stockholm
Categories
tips

Tips för cocktailparty

Cocktailparty är en umgängesform, som brukar pågå under sen eftermiddag eller tidig kväll.

Där serveras cocktails och andra drinkar med tilltugg i form av snacks, snittar och sandwiches. Själva begreppet cocktail kommer från en mycket gammal sed att en gäst ska infinna sig fem minuter före den angivna tiden (idag, enligt “modern etikett” gäller upp till 15 minuter efter utsatt tid), för att då göra entré i salongen.

Cocktailen lär ha uppfunnits i London där man behövde hitta på ett tidsfördriv för de gäster som väntade i tamburen.

Drinken cocktail (som är engelska för “tuppstjärt”) blev den kreativa lösningen: en drink av olika slags spritsorter, kyld och ordentligt blandad, serverad i ett glas med fot (här har vi alltså upphovet till analogin med tuppens sätt att stå på ett ben.)

En prestigelös förfest!

Cocktailpartyt av idag är snarast namnet på en förfest, eller en fest där gästerna är på väg till eller från något annat. En lämplig tid för en sådan bjudning är mellan klockan 17.00 och 18.00, gästerna kan komma på väg från jobbet eller på väg till en annan fest. Gästen behöver alltså inte passa tiden, som ju krävdes i den gamla engelska traditionen. Partyt varar ungefar två timmar och handlar om mingel med tilltugg och dryck.

Ingen klädkod och lättsam mingelstämning är cocktailpartyts melodi

Det har väl redan framgått att det inte finns någon klädkod för ett cocktailparty, eftersom gästerna kan vara klädda för annan fest eller i de kläder man haft på jobbet. Partyt har numera utvecklats till en fest istället för en middagsbjudning, där gästerna umgås under lättsamma former med mingel, plockmat utan bordsplacering eller krav på att sitta ned.

Drycken är festens stjärna

Fokus ligger på drycken (glöm inte alkoholfria alternativ) och inte på maten. Det som serveras är snittar, plockmat av enklare sort, chips, nötter, salta pinnar eller liknande. Vill man att gästerna efter utsatt klockslag ska stanna och äta middag med värdparet kan man även på inbjudan ange det. Om några tillfrågade gäster tackat ja till detta, kan värdparet efter två timmar servera en köttgryta, en pyttipanna eller annan stadigare, men lättlagad mat. Allt under opretentiösa former.

Läs även mer om Tips inflyttningsfest
Dax för fest? Hitta rätt festvåning eller festlokal Stockholm

Categories
tips

Inflyttningsfest # 6 Supertips för ett lyckat party

När man äntligen fått den nya lyan i någorlunda ordning, är det dags att själv bjuda på inflyttningsfest.

flyttfestaAtt gardiner saknas, att möblerna inte är på plats fullt ut, eller att man inte kunnat skaffa allt porslin, det gör inget på en inflyttningsfest utan går helt i linje med själva temat: en inflyttningsfest är nämligen festernas “provisorium” och det hör liksom till med det mer kaosartade och ostrukturerade.

Har du inte fått ordning på möbler och design kan du till exempel fixa lite ballonger och girlanger för att understryka fest-temat. Inte sällan har man dessutom det ganska skralt med pengar inför festen och ett tips är att köpa billigt, begagnat porslin istället för dyra engångsbestick och tallrikar.

Ofta går det ganska vilt till på inflyttningsfesten och det kan vara bra att ha i åtanke: ta bort “finsakerna”, stoppa undan släktklenoderna, och ta fram sånt som kan brukas för fest.

En inbjudan till inflyttningsfesten är såklart alltid uppskattad, men om ekonomin sätter gränser kan du slå två flugor i en smäll och skicka inbjudan på själva adressändringskortet.

Här följer fler tips:

 • 1. Vanlig pappersduk bUr bra om man har ont om dukar, eller också samlar man ihop lite dagstidningar. Det blir faktiskt en riktigt cool duk. Blommor behövs inte, plocka rönnbärskvistar, tallris eller annat att dekorera med som du kan ta från naturens förråd.
 • 2. Plasthinkar att ställa disken i efteråt är en praktisk lösning i en liten lägenhet.
 • 3. Värmeljus är billiga att köpa, står säkert och sprider en mysig stämning. Sätt tio stycken i en skål med vatten, så flyter ljusen i den på ett häftigt sätt.
 • 4. Själva drycken är oftast inget problem, be gästerna ta med sig något eget att dricka. Vill man bjuda på något, blanda rikligt med fruktsoda, juice och vin tills det smakar gott. Spetsa därefter med något alkoholhaltigt till lagom styrka och smaka. Lägg i gurk- och citronskivor, så har ni åstadkommit en festlig bål att bjuda på.
 • 5. Maten är nästa sak som måste planeras. En liten budget och “enkel” mat är inget man behöver skämmas för på en inflyttningsfest. Du kan exempelvis servera en god soppa med bröd, pastasalla med kyckling, pizza skuren i bitar eller goda pajer.
 • 6. Ha kul! En inflyttningsfest är ett utmärkt tillfällen att njuta av en rolig fest i glada vänners lag och släppa stela pretantioner och konventioner.
Categories
tips

Tips för Toastmaster – Så lyckas du med uppdraget & briljerar!

Toast betyder en skål man ofta dricker i sällskap. Det har också kunnat stå för en tävlan i skåldrickande (man drack till beundrad dams ära).

En tredje innebörd är ett kort tal i samband med en välgångsskål. Uppgiften som toastmaster är en syssla som från början endast kunnat utföras av en man. Idag har detta förändrats, det går precis lika fint med en kvinna, som då kallas för “toastmadame”.

Vi kommer dock för enkelhetens skull att framöver skriva toastmaster, och detta begrepp innefattar då både man och kvinna.

Ge toastmastern tid att planera!

Fest, middag, bröllop eller jubileum innebär vanligen tillställningar där många av gästerna inte är bekanta med varandra. Därtill har gästerna olika bakgrunder, kommer med olika förväntningar, olika traditioner, olika egna klädkoder.

Det kan bli ett riktigt superbröllop eller en fest att minnes för en lång tid framöver, men om toastmastern utses i hast, ett par dagar innan tillställningen, ja, då kan det förstås bli rejäla problem att hinna med den nödvändiga planeringen.

Sålunda: Förbered det hela i god tid med en adresslista på dem som värdparet bjudit. Med hjälp av den kan en riktigt ambitiös toastmaster göra ett eget utskick där han uppmanar gästerna att skicka in texter eller sånger. Den traditionella rollen som toastmaster är att fördela talen, ordna med telegramuppläsning, stoppa onödiga skålar, se till att talen inte blir för långa, leda allsång och i allmänhet se till att festen flyter på i en önskvärd och lyckad riktning.

I god tid före festen planerar toastmastern sin roll, gärna i samråd med värdpar och hovmästare, tar reda på hur middagen eller festen ska genomföras och vilka andra tankar och planer som värdparet har.

Toastmasterns viktigaste roll = att fördela uppgifterna till rätt personer!

Före måltidens början har toastmastern gjort en lista över dem som vill hålla tal, berättat för talarna vad som förväntas som lämplig taltid och om de kommer att uppmärksammas när tiden är ute. Toastmaster ansvarar för att talarna presenteras på trevHgt sätt och i en bra ordning vid rätt tillfälle.

De som önskar hålla tal ska beviljas detta av toastmastern, helst några dagar i förväg och absolut senast när man anländer. Det viktiga för en toastmaster eller toastmadame är inte att hålla egna tal utan att fördela ordet till andra.

Toastmastern ska “verka men inte synas”, vilket inte är det enklaste då hon eller han samtidigt har en central roll. Fördela gärna sånguppdragen till en kompetens person, eventuella aktiviteter och telegramuppläsningar utförs exempelvis av dem som inte ska hålla egna tal. En bra toastmaster ser till så att så många som möjligt får en chans att delta i festen; då är uppdraget nästintill fullgjort!

# 9 tips för förberedelser och etikett under festen

 • 1. Fråga alltid värdarna om de vill ha en uppsluppen “modern” fest eller en mer traditionell variant med en striktare och mer konventionell etikett.
 • 2. Tänk på utgifter som kan uppstå när du förbereder dig som toastmaster. Diskutera detta redan i förväg med värdarna så att ni är överens om vad saker och ting får kosta och, inte minst, vem som betalar vad.
 • 3. Placera ut och läs in förteckningen över bordsplaceringen.
 • 4. Skapa en bra talarlista, och informera talarna om vad som gäller för talen: tid, tema och dylikt.
 • 5. Prata med dem som ska hålla tal, ta reda på vad de tänker säga. Lyssna på om olika talare tänker ta upp samma saker, tipsa dem annars så att variationen ökar. Det är bara du som toastmaster som har “överblicken” och på så vis kan snickra samman en bra helhet.
 • 7. Om allsång ska sjungas och ingen utsetts att leda den, ansvarar toastmaster för sången. En god idé är dock att utse en kunnig musikant att hålla i denna biten.
 • 8. Läs gärna telegram under tiden som gästerna äter och ta upp en kortare sång ibland. Det passar bra även under middagen.
 • 9. Toastmaster påannonserar gärna mot slutet av desserten om det efter maten blir dans och eftersom han följer etiketten bjuler han, precis som värden, upp sin bordsdam – en liten “pekpinne” till herrar som inte vet bättre. Toastmadame signalerar på motsvarande sätt att hon gärna dansar med sin bordsherre.

Fler tips?
Inlägg om tips för värdpar på festen
Festvåning stockholm ger tips på att mingla
Dax för party? Hitta rätt festvåning i Stockholm

Categories
tips

7 Tips och råd för att bli ett bra Värdpar för festen!

Begreppet värdpar står oftast för ett par, en man och en kvinna som bjuder in till en fest.

vardparMen ett par kan självklart också bestå av två män eller två kvinnor. Värdars och värdinnors uppgift är att göra tillställningen till en succé, skapa en glad och lättsam stämning.

En värd eller värdinna ska sätta gästernas nöje framför sina egna behov. De ansvarar för festens program, skriver inbjudningar och tar emot svaren från gästerna. Middagen ska sedan planeras så att den blir trivsam och minnesvärd för samtliga gäster.

Ingen gäst får känna sig mindre välkommen (även om så är fallet), alla ska behandlas med samma omtanke. Det får inte finnas minsta misstanke om att en gäst skulle vara mindre välkommen.

När gästerna anländer ska värd eller värdinna ta emot gästerna. I vissa fall, om det är ett stort kalas, kan man be någon annan ta emot gästerna i dörren, det kan vara barnen, en släkting eller en vän.

Gästerna visas var de kan hänga av sig kläderna, var toaletten finns och lotsas så småningom in i lokalerna. Är det en mindre, privat fest i ett hem tar värdparet ofta själva emot gästerna. Finns det en skiss över bordsplaceringen kan den anslås i entrén så att gästerna kan se med vem och var de ska placeras.

En placeringsplan krävs bara om det är en större fest, annars tar värden hand om den detaljen när man närmar sig bordet.

7 Tips & Råd för värdpar (enligt modern etikett)

 • 1. Vid ett jubileum eller personalfest eller liknande är det ofta en toastmaster som håller i trådarna och talar om för gästerna vart de ska ta vägen. Vid den typen av rester kan några av kvällens viktiga gäster redan vid samlingen före maten ha haft chansen att hålla tal för festföremålet. Ett bra sätt att minska antalet avbrott senare under måltiden.
 • 2. Utse gärna bordsvärdar på större fester där det dukats vid småbord. Bordsvärden har den överblick som behövs för att han, och därefter gästerna, ska sätta sig i rätt ögonblick.
 • 3. En värd bör äta lite långsammare än gästen, så denne inte blir ensam kvar med sin mat.
 • 4. Glöm inte att alltid erbjuda alkoholfria alternativ och ha gärna isvatten framme under kvällen så att gästerna kan varva med det. Det är viktig att de som inte önskar alkohol känner sig precis lika delaktiga i festligheterna som alla andra.
 • 5. Värdinnan kan hjälpa den man som har henne till bordet, genom att berätta när det är dags för tacktalet. Det kan vara bra eftersom värdparet kanske vill att gästerna ska hinna ta om av desserten.
 • 6. Ställ fram vitt vin eller champagne på ett bord som gästerna kan ta för sig av. Alternativet är att någon bjuder runt på en bricka. Starksprit kan serveras på ett särskilt bord med tillhörande is och drycker för blandning.
 • 7. Hjälpvärdar är bra att vidtala i förväg. Be barnen, en släkting eller goda vänner att hjälpa till med praktiska saker om gästerna är många. Hjälpvärdar, ibland liktydigt med bordsvärdar, ska skåla med gästerna vid sitt bord eller med dem som sitter i närheten. De ska däremot inte hålla något välkomsttal om de inte är speciellt ombedda att göra detta. Hela poängen med hjälpvärdar är just att hjälpa och stödja värdparet under en större fest och avlasta.

Läs mer om tips vid mingel
Tips om att hålla tal på festen

Categories
tips

5 tips för en lyckad inbjudan!

Okej. Låt såg att du har bestämt dig för att fixa ihop en fest. Du vet vilket datum festen ska hållas, du vet vilka du vill bjuda.

Du har fixat din festlokal eller var någonstans nu du ska fira tillfället. Och nu vill du bara göra slag i sak och skicka iväg inbjudan.

Här följer 5 tips för en lyckad inbjudan:

sc-inbjudning

 • 1. Tydlighet ( = undvik missförstånd)
  Var väldigt tydlig med vad det är för slags tillfälle som din inbjudan gäller. Om det gäller din födelsedag eller ett annat sorts firande – tala om det! Det är taskigt att låta folk sväva i ovisshet, och det är ofint att inte ge dem tilfälle att förbereda sig inför festligheterna. Som gäst känns det ofta viktigt att “passa in” i sällskapet. Om alla kommer med födelsedagspresent så känns det förstås snopet om vissa gäster inte fått någon info om att det gällde en bemärkelsedag.
 • 2. Berätta om temat (såvida det finns något).
  Har du en speciell tanke med din kväll? Ett speciellt festtema? Vill du att alla ska sjunga karaoke eller spela guitarhero? Är avsikten med festen att alla ska stå på borden och dansa hela natten? Var tydlig med det här redan in din inbjudan, så att de som avskyr ditt tema har chans att tacka nej redan innan de traumatiseras. Och tvärtom kan de som älskar ditt tema få chans att tagga upp ordentligt!
 • 3. Ta med all viktig info!
  Glöm inte viktig info! Tänker du ta av folk skorna, inta drinken på en blåsig balkong eller inleda med dart i trädgården? Kommunicera detta så kan gästerna ta med sig varma tröjor och yllestrumpor vid behov. Klädkod bör anges då det underlättar för gästen. Välj en klädkod som är förståelig, vem vet vad sommarfin eller avslappnad klädsel är för något? Vid val av klädkod, välj en nivå som gör att gästerna inte behöver gå och hyra eller köpa nya kläder. Det ska inte kosta extra för en gäst att ekipera sig, då har en del av poängen redan försvunnit med den gästfrihet man den inbjudna personen åt.
 • 4. Använd ett medium som alla behärskar
  När du bjuder in finns det idag massor av alternativ för att skicka iväg din inbjudan. E-post, snigelpost, sms, mejl, fax; du gör såklart precis som du vill men tänk på att alla inte är lika tekniskt behåvade (eller obegåvade) som du är. En skriftlig inbjudan som dimper ner i personens brevlåda att fortfarande det bästa sättet att kommunicera med alla.
 • 5. Var tydlig med hur gästerna skickar svaret på din inbjudan
  Skriv vart gästerna ska skicka svaret. Ett svar ska skickas på det vis som angivits i inbjudan. En angiven adress besvaras med brev, finns det tekfonnummer kan du ringa och en mejladress ger dig möjlighet att mejla.

Modern vett och etikett

 • Vid inbjudan till mer eller mindre spontan vardagsträff, vänträff eller grannbjudning kan ett besök, telefonsamtal, mejl, fax eller SMS mycket väl användas.
 • Idag struntar många i regeln att inte bjuda in den ena i ett par. Därmed är det också i sin ordning att komma ensam.
 • Inbjudningskort som skrivs med dator och skrivare bör skickas i ett förseglat kuvert, med porto. Brevets rationella stil kompenseras då av att avsändaren ansträngt sig för just denna gäst med kuvertet och portot.
 • Står det ett jämnt klockslag på inbjudan betyder det att gästen kan komma upp till 15 minuter efter angiven tidpunkt. Detta ger värdparet möjlighet att ta emot gästerna vartefter de anländer.

Tips på Bröllopslokal
Boka Catering